ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияКултураНовини

Група режисьори и актьори създават Движение за култура

Поводът е напрежението в Народния театър

Група режисьори и актьори създават Движение за култура, съобщава dir.bg. Конкретният повод е кризата в Народния театър и липсата на адекватно законодателство в културните институции.

Поканата за създаването на движението, което да обедини хора от целия културен сектор, е обявена от режисьора Лилия Абаджиева, актьорите Албена Колева, Камен Донев, Валери Йорданов, Никола Додов, режисьора Костадин Бонев и проф. Георги Каприев. То ще бъде представено на 13 март от 11 часа в БТА.

Актьорите и режисьорите отбелязват, че „свеждането на тази криза до лични конфликти или ситуативни казуси не просто я задълбочава, но и демонстрира неправомерността на вида регулиране на бюджетните творчески институции“. Освен това според тях „разрушителната криза в Народния театър е оголила до край проблемите в културните институции“.

Основната им цел е създаване на професионално законодателство, което да прави невъзможен личния или групов произвол и да осигури рамка за действие на онези, заради които тези институции съществуват, а именно творците.

Напрежението в Народния театър ескалира месеци наред, като се стигна до уволнението на главния режисьор Александър Морфов. Основният конфликт беше между Морфов и бившия вече ПР на институцията Велислава Кръстева. След уволнението на Морфов последваха и протести в негова подкрепа с искане за оставката на директора Васил Василев.

Снимка: Facebook

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина